معرفی استاندارد مرجع در خصوص حد مجاز خوردگی در رکتور

با سلام یک رکتور جهت بازسازی داریم که تا بحال در سرویس نبوده حدود ۱۶ سال در انبار بوده و تمام سطوح آن دچار زنگ زدگی شده است. لطفا بفرمایید استاندارد مورد نیاز برای حد پذیرش خوردگی آن برای بازسازی چیست؟ و اگر نکته خاصی جهت بررسی میزان خوردگی قطعات آن وجود دارد را عنوان بفرمایید
با سپاس

با سلام - در صورتی که میزان خوردگی و علی الخصوص عمق حفره ها زیاد باشد همانند خوردگی داخلی میبایست از استاندارد (API 579 / ASME FFS-1 (Fitness-For-Service جهت بررسی قابلیت سرویس دهی استفاده نمود.

2 پسندیده

به نام یزدان
با سلام و اهدای ادب
از آنجایی که این ظرف تا کنون در سرویس نبوده است، شرایط استاندارد API 579-1/ ASME FFS-1 برای آن کاربردی ندارد. تنها استاندارد ASME Sec VIII-Div2 برای عیوبی نظیر LOF به API 579-1/ASME FFS-1 ارجاع داده است.
راهکار این مورد ، بررسی حد مجاز بر اساس بند UG-16 و در حد میل تلرانس ورق بر اساس BS EN 10029 است و اگر خوردگی آن حفره ای است بر اساس BS EN 10163-1 ارزیابی شود.
اگر از مقادیر فوق بیشتر شد نیاز به ارزیابی مجدد و محاسبات مجدد مهندسی دارد.
با سپاس
ابراهیم خیّر

1 پسندیده

ممنون از راهنمایی جنابعالی

ممنون استاد گرامی ولی فکر میکنم BS EN-10163 در زمان ساخت ورق استفاده میشود و در زمان اورهال و بازسازی کاربرد ندارد درسته؟

1 پسندیده

بله ولی مطابق اظهار نظر جنابعالی ظرف شما هنوز داخل سرویس نیامده و api 579 جز در مواردی نظیر lof برای آن کاربردی ندارد.

لذا همانگونه که عرض کردم در صورتی که میزان‌خوردگی در حل میل تلرانس ورق باشد و اگر‌بیشتر شد از طرفی با انجام محاسبات در میزان mawp تجهیز تاثیری نگذارد، حد پذیرش آن می شود.
اگر بیشتر بود به گونه‌ایی که منجر به rerate ظرف گردید باید ندارک و مستندات را بر پایه mawp جدید تغییر دهید در صورتی که فرایند مجوز دهد.
البته که معمولا حد میزات خوردگی یکنواخت به قدری نیست که به این حد برسد.

1 پسندیده