سلام، بنده بسته آموزشی تهویه مطبوع مرکزی رو خریداری و مطالعه کردم اما هیچ کجا از جانب مدرس، اشاره ای به نکات (((( محاسبات کویل اواپراتور در نرم افزار USA COIL )))) و (((( محاسبات Distributor (پخش کن) و سایزینگ لوله های آن اعم از قطر و طول لوله ها )))) به تناسب تن برودت نشده است. لطفا در این زمینه راهنمایی بفرمایید.
البته راجع به Distributor یک سری کاتالوگ در فایل ها قرار داده شده است، اما هیچ توضیحی از جانب مدرس داده نشده!
ضمنا در بحث انواع Distributer که دو نوع نازل تایپ و ونتوری هست یه توضیحی داده شود. ضمنا فقط ونتوری موجود در کشور است و نازل تایپ ناموجود است. آن میزان افت فشار ناشی از ونتوری و تیوب ها به چه صورت درنظر گرفته میشود. تشکر.
سلام جناب مهندس
USA COIL یک نرم افزار جهت محاسبات کویل های فین-تیوب هست و از اونجایی که اواپراتور چیلر به صورت پوسته و لوله یا صفحه ای هستند پس کاربردی در محاسبات اواپراتور چیلر های تراکمی ندارند
در مورد پخش کن هم همین امر صادق است پخش کن ها برای کویل های اواپراتوری فین تیوب و یا کندانسور های هیت پمپ استفاده میشود.
اما در هر صورت این مطلب رو مد نظر داشته باشید که سایز ورودی پخش کن هم سایز با خط مایع و سایز سورخ های خروجی آن ۱/۴ اینچ و یا ۷ میلیمتری می باشد تعداد سوراخ های خروجی پخش کن هم برابر با تعداد مدار های اواپراتور است (نکته اینکه چون پخش ها با سوراخ های خروجی زوج تولید میگردند اگر برای مثال اواپراتور ما ۱۳ مدار بود یک پخش کن ۱۴ سوراخ تهیه میکنیم و یک سوراخ آن را کور میکنیم)
برای طراحی اواپراتور DX جهت پکیج یونیت ها… به صورت خاص سوالی بود بفرمایید
ممنون
سلام جناب مهندس
درکل راجب طراحی اواپراتورهای فین تیوب اگر توضیح بدید ممنون میشم.
در نرم افزار usa coil گزینه ای هست بنام اواپراتور، نکات این بخش هم اگر در پکیج میبود عالی میشد، سوال بنده اینه که در بخش طراحی اواپراتور dx
1- سرعت روی کویل اواپراتور همون 450 تا 500 فوت بر دقیقه باشد؟
2- گزینه Ent air db جایی خوندم که میگفت مخلوط هوای db بیرون و db برگشتی از کویل (آسایش انسان 75f)
که درصداش متفاوته، راجب این گزینه یکم توضیح بدید.
3- گزینه Ent air wb جایی خوندم که میگفت مخلوط هوای wb بیرون و wb برگشتی از کویل ( از نمودار سایکرومتریک براساس آسایش انسان 75f و رطوبت نسبی مثلا 45 درصد برای محیط های اداری خوانده میشود) راجب این مورد هم یکم توضیح بدید
(بسته به اون db هوای برگشتی و رطوبت نسبی و wb هوای برگشتی، سایز کویل اواپراتور جهت BTU مد نظر ، بزرگ و کوچک میشود، ممنون میشم بازه درست رو ذکر کنید. چون با اعداد من کویل خیلی کوچک است و قطعا اشتباه است.
4- راجب اکسپنشن مبرد 410A توی بازار ایران ناموجوده، طبق این روشی که توضیح میدم آیا میشه از اکسپنشن 22 برای 410A استفاده کرد؟ ما میدونیم که تفاوت اکسپنشن ها فشار کاری اونهاست، اگر قبل از رسیدن مبرد به اکسپنشن، ما به طریقی فشار پشت اکسپنشن رو برسونیم به فشار کاری مبرد 22 ، آیا میشه با تنظیم پیچ اکسپنشن، فشار برگشت رو به طور مثال برد روی 130psi (چون 22 روی 60 تا 75 هست)
5- وقتی دستگاهی طراحی میشه ، میزان مبرد تزریقی در دستگاه برچه اساسی محاسبه میشه؟
سلام اقای مهندس وقت بخیر
کویل های فین تیوب نوع DX توی سرفصل های چیلر تراکمی قرار نمیگیره و توی بسته پکیج های صنعتی سرمایشی هست به همین منظور داخل بسته چیلر این موضوع نیست.
۱.به جهت بالانس شدن راندمان و قیمت نهایی و پارامتر های دیگر بهتر است سرعت روی کویل DX بین ۴۵۰ تا ۵۵۰ فوت بر دقیقه باشد.اگر سیستم شما هایژنیک نیست هیچ الزامی بر روی سرعت های گفته شده وجود ندارد و به شرطی که ظرفیت و دمای و سطح صدای مطلوب شما را ارضا کند هر عددی میتواند باشد.اما در سیستمهای هایژنیک طبق استاندارد سرعت باید کمتر از ۵۰۰ فوت بر دقیقه باشد. لطفا به واژه های “بهتر است” در این پاراگراف توجه شود.
۲.EDB مخفف entering dry bulb هست و یعنی دمای ورود به کویل(هر نوع کویلی که باشد).حالا اگر شما هوای برگشت و هوای تازه را با هم دارید باید از فرمول زیر دمای میکس را حساب کنید.در صورتی که فقط هوای تازه دارید دمای ورود به کویل همان دمای طرح محل پروژه میباشد و اگر تماما هوای برگشت دارید دمای ورود به کویل معادل دمای هوای اتاق به اضافه افزایش یا کاهش دما بعد در حد فاصل اتاق تا دستگاه میشود(در تابستان افزایش دما و در زمستان کاهش دما)
Tmix= (درصد هوای تازهدمای هوای تازه)+ (درصد هوای برگشتدمای هوای برگشت)
۳. Ewb مخفف entering wet bulb هست که منظور دمای هوای تر وارد شده به کویل هست که بهتر است با نمودار سایکرومتریک محاسبه شود.در کویل های گرمایی اصلا نیازی به محاسبه این مورد ندارید و تاثیری هم در محاسبه نخواهد داشت(چون فرایند گرمایش یک فرایند کاملا sensible هست) از سایت زیر جهت محاسبه استفاده کنید:
https://mhs.munters.com/MHS/AirMixing.aspx
۴.خیر جناب مهندس نوع گاز و… بسیار موثر است و اکسپنشن های گاز R410 برای سیستمها در بازار موجود است.در صورتی که سیستم شما ظرفیت پایین (کمتر از ۳ تن تبرید واقعی) دارند میتوانید از اوریفیس های مخصوص آن استفاده کنید به جای شیر اکسپنشن
۵. در حقیقت میزان شارژ مبرد برابر است با حجم مبدلها به اضافه حجم لوله کشی به اضافه حجم ایتمهای اضافی موجود در سیستم مثل رسیور و …
این مورد بسیار وابسته به نوع طراحی سیستم و بزرگ یا کوچک بودن مبدل ها و… دارد.به زودی برای این منظور و راحتی دوستان نرم افزاری تحت اکسل مینویسم و در اختیارتون قرار میدهم.
سلام. ممنون بابت توضیحات جامعتون، لطف کردین.
برای میزان مبرد تزریقی منتظر اون فایل اکسل هستم. تشکر ، فقط چطوری به دست ما میرسه؟
اما من هنوز پاسخ یک سوالمو نگرفتم ، اون فرمول محاسبه میکس هوارو متوجهش هستم اما مشکل اینه که معیار محاسبه دمای خشک برگشتی و دمای تر برگشتی چی هست؟ استانداردی داره؟ چون سایز کویل dx کاملا به این دو آیتم وابستس، هرچه اعداد رو کوچک تر بگیری (مخصوصا دمای تر برگشتی) برای BTU مد نظر، ابعاد کویل بزرگتر میشه.
مثلا دمای خشک برگشتی رو اگر آسایش انسان که 23 درجه هست بگیریم، دمای تر برگشتی هم باتوجه به رطوبت نسبی 45 درصدی مناطق اداری، حدود 15 درجه بدست میاد، در محاسبات، ابعاد کویل dx خیلی کوچیک بدست میاد، واقعا متر و معیار اینکه بنده ابعاد کویل رو درست بدست بیارم چیه؟
معیار انتخاب درست دمای خشک برگشتی برای کاربری اداری فن کویل های صنعتی چی هست؟ باید چه عددی گذاشت؟ 23 آسایشه اما ابعاد غلطهِ . 20 بذاریم بنظر ابعاد درست بدست میاد
اینکه مثلا در کولرها حداقل دما 16 یا 17 تنظیم میشه روی ریموت، ربطی به این مورد من داره؟
یعنی طراحی و انتخاب کویل ربط به این داره که بخوای دمای محیطتو تا چند درجه پایین بیاری و ثابت توی اون دما نگه داری؟
سلام جناب مهندس
بله برای هر کاربری استاندارد وجود دارد
برای دستیابی یه این منظور Ashrae Fundamental-2021 و chapter 9 رو دانلود و مطالعه بفرمایید.
سلام، ممنون بابت توضیحاتتون
راجب سوپرهیت متوجه شدم که با پیچ تنظیم اکسپنشن، قابل تنظیم است، اما راجب سابکول، در نرم افزار کوپلند، دو مسیر پیش رومون هست، دمای اشباع کندانسور رو بالا بگیریم و سابکول زیاد قرار بدیم یا اینکه دمای اشباع کندانسور رو پایین درنظر بگیریم و سابکول هم کم، راه تنظیم سابکول و دمای اشباع کندانسور چیه؟
اگر دما رو بالا بگیریم و سابکول رو زیاد، میزان کیلو وات برودت بالا میره، اما اگه دما رو کمتر بگیریم بعلت سابکول کمتر، میزان کیلو وات برودت کمتر بدست میاد، کدوم درست تره؟ مثلا 54 درجه سابکول 8 یا 53 درجه سابکول 2
ضمن اینکه مصرف برق کمپرسور هم در دمای پایین تر کندانسور، کمتره
سلام اقای مهندس وقت بخیر
در مورد سوال قبلی ashrae application در هر قسمت دماهای مورد نیاز و شرایط مناسب رو به طور کامل آورده.
در مورد میزان سابکول باید عرض کنم باید اعدادی که وارد میکنیم صحیح باشند و نمیتوانیم به صورت دل خواه عدد وارد کنیم برای مثال وقتی دمای محیط ۴۷ درجه و دمای اشباع کندانسور شما (به عنوان مثال) ۵۵ درجه است قاعدتا نمیتوانید ۸ درجه سابکول داشته باشید لذا توصیه میکنم میزان سابکول را حداکثر نصف میزان اختلاف دمای محیط و دمای اشباع کندانسور در نظر بگیرید
در مورد چگونگی کنترل سابکول بعد از طراحی و تولید سیستم باز هم میتوانید از اکسپنشن ولو کمک بگیرید به این شکل که هر چه دبی گذرا از اکسپنشن کمتر باشد میزان سابکولد و سوپر هیت افزایش میابد و برعکس و قبل از تولید سیستم به همان میزان توضیح داده شده (از ۲ درجه تا حداکثر نصف اختلاف دما) در طراحی مد نظر قرار دهید.لازم به ذکر است موارد گفته شده در صورت عدم وجود سابکولر میباشد.
سلام، ممنون بابت توضیحاتتون
راجب دمای طراحی اواپراتور در تهویه مطبوع ، شما در دوره فرمودید 2 تا 4 درجه فکر میکنم، که البته در سیستم های با اواپراتور DX، باتوجه به تحقیقاتم، پنج تا هفت درجه درنظر میگیرن (البته در چه دمای محیطی جای سواله؟؟؟؟ البته در دوره فرمودید دمای طراحی محیطی طبق سایت اشره کیلیمیت 0.4 درصد درنظر بگیریم) و هر چه دمای طراحی اواپراتور DX رو پایین تر در نظر بگیریم، دمای دهنه کمتر و صد البته توان تبرید هم کاهش می یابد. نظر شما چیه؟ برای دریافت برچسب انرژی در دمای T3 (46c) مجبوریم که دمای طراحی اواپراتور رو 5 تا 7 بگیریم، وگرنه COP عدد مناسبی بدست نمیاد. دمای طراحی اواپراتور DX رو برای اهواز با دمای محیطی 48 درجه چه پیشنهادی میکنید بگیریم. الان من فشار گیج برگشت چند دستگاه رو چک کردم دمای طراحی در 46 درجه محیط مثلا برای مبرد 22 ، عدد 61.5 PSI هست که با توجه به جدول دمای اشباع طراحی اواپراتور 1.7 درجه ای هست. نظر شما چیه؟ مگر فشار خط ساکشن همون فشار اشباع دمای طراحی اواپراتور نیست؟ پس چرا انقدر پایین درنظرش میگیرن؟
درکل به یه نتیجه ای رسیدم، ظاهرا با گرفتن فن ضعیف در کندانسور و یه مقدار بالا نگهداشتن فشار درکندانسور، با استفاده از اکسپنشن از یخزدگی در زمستان تا حدود زیادی جلوگیری میکنن.
یک مورد دیگه، با توجه به کمبود اکسپنشن ولو 410 در بازار ، بنظرتون با یدونه اکسپنشن از دستگاهم خروجی بگیرم و میزان مبرد تزریقیم مشخص بشه، بعدا اکسپنشن رو با مویی و لوله های نازک پخش کن جوری جایگزین کنم که حداکثر راندمان دستگاهمو روی دمای محیطی 48 درجه داشته باشم؟
البته که برای گرم تر شدن از 48 دما دهنه بالا میره و برای دماهای پایین، دستگاه دچار یخ زدگی میشه که برای قضیه یخ زدگی راه های یخ زدایی زیادی وجود داره از جمله ورود گاز داغ دیسشارژ به خط مایع یا کنترل دور فن کندانسور
یه مورد دیگه اینکه استفاده از لوله مسی شیاردار در کندانسور منطقیه؟؟؟؟ نشت نمیشه؟؟؟ من با رابطه بارلو محاسبه کردم استفادش در کندانسور اشتباهه احتمال نشتش زیاده، یه جایی دیدم این کارو کردن!
سلام وقت بخیر
همانطور که عرض کردم دوره مربوط به چیلر های تراکمی هست و دمای اواپراتور که عرض کردم خدمتتون برای چیلر های تراکمی هست نه پکیج یونیت ها
پکیج یونیت ها هم با توجه به کاربری و شرایط محیط دمای اوپراتورش تعیین می شود
برای مثال سیستم dx موجود است که با دنای اواپراتور ۰ درجه و سیستم dx موجود هست که با دمای ۱۰ درجه سانتیگراد در حال کار است.جهت تولید کاتالوگ دمای اواپراتور را ۷ و جهت طراحی سیستم های خانگی یا مشابه آن دمای اواپراتور را ۶-۸ با توجه به دمای خروجی از کویل در نظر بگیرید
در مورد سوال بعدی یعنی فشار متناظر پایین در پروژه باید عرض کنم موردی هست به اسم سیستم بالانسینگ یعنی: سیستم همیشه با دمای طراحی کار نمیکند چون شرایط محیطی هیچ وقت ثابت نیست به همین منظور سیستم خود بالانس در شرایط مختلف تغییراتی را خواهد داشت.فقط باید برای پارامترها به وسیله کنترلر لیمیت تعیین کرد تا از شرایط بحرانی عبور نکند
در مورد اکسپنشن r410 همانطور که قبلا در همین رشته پرسش و پاسخ ها عرض کردم اگر سیستم شما ظرفیت پایینی دارد میتوانید از اوریفیس به جای اکسپنشن استفاده کنید(لوله مویی را بنده پیشنهاد نمیکنم)
دمای ورودی به سیستم شما بستگی به میزان هوای برگشت و هوای تازه سرعت هوا و … دارد و با فرمولی که قبلا خدمتتون گفتم میتوانید دمای میکس رو به صورت تقریبی و با ضریب اطمینان نسبتا بالایی حساب کنید
سلام، بابت پاسخ سوالات ممنونم
اگر لطف کنید و اون فایل اکسل که در رشته پیام های بالایی فرمودید راجب محاسبه میزان تزریق مبرد متناسب با سیکل طراحی شده رو بدستمون برسونید ممنون میشم.
و ضمنا در همین مورد تزریق مبرد یک سوال! آیا میشود در اتمام طراحی و مونتاژ سیکل، با تزریق میزان معینی مبرد و راه اندازی سیکل و ادامه دار شدن تزریق حین کارکرد و با گرفتن آمپراژ کمپرسور و مقایسه با آمپراژ خروجی نرم افزار کمپرسورهای کوپلند تحت شرایط محیطی مد نظر، عمل تزریق مبرد رو بدرستی انجام داد ؟؟؟؟؟
و ۳ تا ابهام ؟! (طرح بنده 7.5 تن تبرید هست)
اولی بحث افت فشار در سیکل توسط اکسپنشن: در کویل DX اواپراتور آیا لازمه که توسط لوله های پخش کن و خود پخش کن ، افت فشاری به سیستم اعمال بشود یا اینکه تمام پروسه افت فشار رو اکسپنشن انجام میدهد؟! به تعبیری اکسپنشن وظیفش صرفا پایداری سوپرهیت هست یا اینکه تمام و کمال تنظیم فشار برگشت رو برعهده دارد؟ اصلا این دمای طراحی ۵ درجه اواپراتور Dx متناظر با فشار اشباع رو چطوری باید ایجاد کرد؟ با میزان مبرد تزریقی یا با پیچ تنظیم اکسپنشن؟ بهتر نیست افت فشار توسط پخش کن و لوله های پخش کن حداقل باشد تا در زمستان با ایجاد افت فشار حداقلی توسط مسیر و اکسپنشن، دستگاه در دماهای پایین تر محیط بیرونی بدون یخ زدگی به کار خود ادامه دهد؟!
چون جایی که تن تبرید پایینه و اکسپنشن نداریم، افت فشار رو درواقع در دو مرحله، اول در لوله مویی یا اوریفیس و دوم توسط خود پخش کن و لوله های مویی پخش کن انجام میدهیم!
دومی راجب هدرها در کندانسور و اواپراتور هست، سایزینگ هدر دیسشارژ و خط مایع و خط ساکشن برچه اساسی هست، اگر نسبت به سایزینگ خط اصلی که توسط نرم افزار سولکین محاسبه کردیم، یک سایز بزرگتر بگیریمشون موردی داره؟
سومی راجب بحث طول هر مدار، فرمودید گرمسیر طول مدار ۲۴ متر، بیشتر باشه ایرادی داره؟؟؟؟
جایی خوندم آیتم افت فشار که نرم افزار usa coil
نمایش میده، میتونه عددی بین ۲ تا ۱۰ psi باشه و من در کندانسورم حساب کردم با عدد ۸ psi افت فشار، طول مدار شد ۳۲ متر، محدوده مجاز محسوب میشه ؟؟؟؟
خواستم لطف کنید نظرتون رو بفرمایید مخصوصا راجب ابهام اولی خیلی واسم مهمه
سلام جناب آخوندی وقت بخیر
با توجه به اینکه مباحثی که به عنوان پرسش مطرح کردید نیازمند بررسی و توضیحات بیشتر برای پاسخگویی هستند، مهندس پرویز امکان پاسخگویی به صورت متنی در فضای فروم رو نداشتند به همین دلیل محبت کردند و اطلاع دادند که ایشون شخصا با شما ارتباط خواهند گرفت تا این موارد رو برای شما پاسخ دهند.