ساخت منبع تغذیه متغیر با قابلیت تغییر ولتاژ و جریان

سلام به همه😃

من یه پسر 13 ساله هستم و علاقه خیلی زیادی به الکترونیک دارم و اتفاقا اطلاعات خیلی زیادی دارم تو الکترونیک و فک کنم تو الکترونیک نسبت به سنم دکترا دارم:grin::sunglasses:
و یکی از سایت های مورد علاقم تو الکترونیک سایت

### نماتک هست.

این اولین سوال من هست که تو فروم نماتک میپرسم.

من میخوام یه منبع تغذیه متغیر بسازم با قابلیت تغییر ولتاژ و جریان.

ولتاژ حداکثر حدود 30 35 ولت، تا 40 هم بباشه بد نیست،
و حداکثر جریان 5 آمپر.

میخوام اول با یه چیزی بغیر از ترانسفورماتور (مثلا آداپتور ، ماژول ، مدار و…) ولتاژ برق شهر رو کم کنم تا جایی که میخوام (البته DC) با جریاندهی مناسب.
بعد با یه ماژولی ، چیزی ،
ولتاژ رو اگه مناسب نیست تنظیم کنم رو مقداری که مناسب هست بعد با یه چیزی بشه ولتاژ رو تنظیم رو تغییر کرد با یه چیز دیگه بشه جریان رو تغییر داد.

ولتاژ رو مشکلی ندارم ولی تو کنترل جریان چیزی بلد نیستم.

میشه یه مداری، قطعه ای، ماژولی، کلا یه چیزی که باهاش بشه بدون دخالت در ولتاژ، جریان رو کنترل کرد بهم معرفی کنید یا یاد بدبد🙏

خیلی ممنون از تیم عااالیه

### نماتک :rose:

سلام دوست عزیز، خیلی خوشحالیم که با ما همراه هستید و علاقه شما به الکترونیک ستودنیست.
نکته خیلی مهمی که می خوام بهتون بگم اینه که طراحی یک منبع تغذیه، احتیاج به تجربه و تجهیزات خاصی داره و کار خطرناکی هست. کار با برق شهر اصلا شوخی بردار نیست و واقعا میتونه حادثه آفرین بشه. تسلط بر مباحث power electronics هم لازمه اینکار هست و شما باید علاوه بر تسلط بر قطعات مختلف و توپولوژی های تبدیل dc به dc مثل flyback، بر رفتار برق شهر و خیلی مباحث دیگه هم مسلط باشید. بنابراین من اصلا اینکه از صفر شروع به طراحی این مدار کنید رو پیشنهاد نمی کنم و به نظرم سعی کنید از منابع تغذیه معروفی که در بازار پیدا میشن استفاده کنید.
یک مدل خیلی خوب این منابع اسمش Hi-Link هست که مدل HLK-PM01 بهتون خروجی ۵ ولت با توان ۳ وات میده. اگر توان خروجی بیشتر لازم دارید، می تونید از منابع تغذیه سوییچینگ بزرگتر استفاده کنید.
پس در تبدیل ۲۲۰ ولت برق شهر به یک ولتاژ dc خودتون دست به طراحی نزنید و حتما از یک مدار آماده استفاده کنید. حالا می تونید مثلا منبع با خروجی ۴۰ ولت بگیرید و بعد با یک ماژول سوییچینگ dc به dc اون رو تنظیم کنید. یک ماژول خیلی خوب برای اینکار ماژول LM2596 هست که می تونه به راحتی با یک پتانسیومتر تنظیم که روش هست، ولتاژ دلخواه شما رو تامین کنه.
دقت کنید که برای تبدیل مثلا ۴۰ ولت به ۵ ولت حتما باید از مدارهای سوییچینگ استفاده کنید و رگولاتورهای معمولی خطی در این تبدیل بسیار داغ میشن و تلفات زیادی ایجاد می کنن.

در مورد سوال آخرتون هم باید بگم که ولتاژ و جریان دو تا پارامتر بسیار مرتبط با هم هستن و شما نمی تونید در یک مدار ثابت، با ثابت نگه داشتن یکی، اونیکی رو تغییر بدید. به عنوان یک مثال ساده، فرض کنید که یک باتری ۵ ولت دارید و دو سرش رو وصل می کنید به یک مقاومت ۵ اهم. طبق قانون اهم، از این مدار ۱ آمپر جریان می گذره و شما هیچکاری نمی تونید بکنید که با ثابت موندن ولتاژ، جریان کمتری عبور کنه چون اونطوری قانون اهم رو زیرپا گذاشتید. تنها کاری که می تونید بکنید این هست که جریان رو محدود کنید به طوری که اگر جریان عبوری از عدد خاصی بالاتر رفت، منبع با استفاده از افت ولتاژ، جریان رو کم کنه و نذاره که از عدد مورد نظر شما بالاتر بره که یک سری از این ماژول ها که داخل اینترنت پیدا میشن، کنترل جریان هم دارن که کارشون این هست که با افت ولتاژ، نذارن از یک عدد خاص بالاتر بره جریان (یعنی برای کم کردن جریان، ولتاژ ثابت نیست و تغییر میکنه و کم میشه).
تنها حالتی که شما بدون دخالت در ولتاژ، جریان رو کم کنید اینطوری هست که مثلا یک مقاومت متغیر داشته باشید در مدار و با تغییر مقدار اون، مقدار اون رو بزرگ کنید. اینطوری ولتاژ ثابت هست و جریان کم میشه. ولی اینطوری شما مدار رو تغییر دادید و دیگه این مدار اون مدار قبلی نیست. با ثابت بودن مدار، شما نمی تونید ولتاژ و جریان رو مستقل از هم کنترل کنید و یکی به دیگری ارتباط دارد.

سلام دوست عزیز،
منبع تغذیه رو باید از نوع سوییچینگ با ولتاژ و جریان مد نظرتون تهیه کنید. توی اینترنت بگردید و یا به خیابان جمهوری تهران در صورت امکان مراجعه کنید.
کنترل جریان باعث میشه که شما مدارهاتون رو در برابر اشتباهات، محافظت کنید.
برای حالتهای دیگه ای هم که جریان ثابت احتیاج هست (بدون وجود اهمیت برای مقدار ولتاژ) میشه منبع رو روی حالت کنترل جریان استفاده کرد. مثلا اگر شما بخواید یک باتری موبایل رو با منبع ولتاژ خودتون شارژ کنید، ولتاژ منبع رو باید روی مقدار ولتاژ باتری ست کنید و بعد جریان رو محدود کنید روی مثلا ۱۰۰ میلی آمپر و بعد مثبت رو به مثبت باتری و منفی رو به منفی باتری وصل می کنید. اگر جریان شارژ باتری بیش از حد بشه خیلی خطرناک هست و ممکن هست منجر به آتش سوزی بشه، به همین علت از جریان ثابت محدود استفاده میکنن.
خوبی منابع تغذیه آزمایشگاهی این هست که کنترل جریان محدود شده رو هم دارید و می تونید روی عدد خاصی محدودش کنید و پیشنهاد می کنم یک منبع تغذیه آزمایشگاهی بخرید.
جریان بالای ۵ آمپر هم خیلی زیاد هست و راحت گیرتون نمیاد ولی خیلی از منابع تغذیه آزمایشگاهی ۳ تا ۵ آمپر رو دارن.
به عنوان آخرین نکته هم اینکه دیود های نوری که به اسم LED شناخته میشن، به نسبت جریانی که ازشون عبور میکنه نور میدن و برای ثابت شدن نورشون خیلی خوبه که جریان ثابت ازشون عبور کنه. برای همین بیشتر درایور های LED ها در واقع منبع جریان هستن و نه منبع ولتاژ به این معنی که جریان رو ثابت نگه می دارن و نه ولتاژ. اگر منبع شما محدودیت جریان هم داشته باشه، می تونید برای درایو کردن LED ها ازش استفاده کنید.

1 پسندیده

خیلی ممنون از این که پاسخ دادین
اتفاقا قبلا این فکر به ذهنم خورده بود که با ماژول های اماده منبع تغذیه بسازم
ولی من یه ماژول میخوام که هم بشه ولتاژ رو تنظیم کرد و هم جریان رو
میتونید یه منبع تغذیه ثابت حدود 30 تا 40 ولت با جریان دهی حدود 5 تا 10 آمپر (ولتاژ و جریان دهی ش هر چی بیشتر باشه بهتره چون فکر می کنم برای رنج وسیع تری از کار ها میشه استفاده کرد) و یک یا چنتا ماژول هم برای کنترل جریان و ولتاژ اون منبع تغذیه ثابته بهم معرفی کنید؟:pray::rose:
هزینه ش هم هر چی کم تر بهتر

اون قضیه قانون اهم هم کلا فراموش کرده بودم:grin::sweat_smile:
راستی ببخشید یه چنتا سوال دیگه هم داشتم:point_down::point_down:

اگه منبع تغذیه کنترل جریان داشته باشه مزیت هاش چیه ینی بیشتر به چه درد میخوره؟

برای کم و زیاد کردن سرعت موتور ها(DC) کم و زیاد کردن نور LED ها و… تغییر جریان مناسب تره یا ولتاژ؟(خودم میگم شاید PWM خوب باشه ولی خواستم خودتون بگید)
ممنون.