سلام دوست عزیز، ماسفت ها سه تا پایه دارن به اسم های Gate، Drain و Source که در مدل N Channel وقتی که به گیت نسبت به سورس، ولتاژ کافی بدید، اتصال بین درین و سورس باز میشه و جریان اجازه عبور پیدا می کنه. درواقع گیت این نوع ترانزیستور ها شبیه یک خازن عمل می کنه که شارژ میشه و تا وقتی که شارژ داره، اتصال درین و سورس باز هست. یعنی شما می تونید یکبار گیت رو تحریک کنید و گیت رو به حال خودش رها کنید، و ترانزیستور روشن میمونه تا اینکه خازن گیت رو دشارژ کنید و ترانزیستور خاموش بشه. پس یکی از ساده ترین مدارها میشه شکل زیر:
اون مقاومت 10K به عنوان pull down استفاده شده که وقتی که کلید رو قطع می کنید، خازن گیت رو دشارژ کنه. وقتی هم که کلید وصل میشه، گیت نسبت به سورس ولتاژ مثبت پیدا می کنه و اجازه میده جریان از درین به سورس حرکت کنه که باعث میشه اون موتور روشن بشه. اون ولتاژ ۵ ولت در نمونه های ماسفت های قدرت (اگر مدل لاجیک نباشن)، بیشتر باید باشه و معمولا حدود ۱۰ یا ۱۲ ولت استفاده میشه. باید حتما به دیتاشیت اون ماسفت رجوع کنید.
مهندس جان خیلی خوب توضیح دادین ممنونم اما همین مدار ساده رو اگه بخوام روی برد پیاده کنم مشکل دارم!! فرض کنیم دیتاشیت این ماسفت ds200 ولت وa15 آمپر gs5 ولت باشه… ولتاژ gs که 5ولته رو اعمال میکنیم حال ولتاژ 200 ولت dc میمونه و خروجی ac که احتمالا نوع موج مربعی هست؟؟ اگه شکل همین مدارو ساده تر رسم کنید درضمن برا تغیر شدت جریان خروجی ac توی همین مدار چکار باید کرد؟؟ با تشکر
@Mehrad#3493 سلام مهندس معین. برای اینکه خازن گیت لحظه اولیه اتصال کوتاه هست باید یه مقاومت کوچک هم سری با گیت استفاده کرد؟که احتمالا اتصال کوتاه پیش نیاد؟
@Vahid#3504 مهندس معین هم پاسخ میدن. اما شما یه سطح ولتاژ پایه مشترک (مثل گراند مدار) رو به سورس میدید و با ولتاژهایی که در گیت و درین ایجاد میکنید میتونید ماسفت رو تو ناحیه های مخلفت کاری(غیرفعال، اشباع یا خطی) استفاده کنید.تو دیتاشیت قطعه قطعا اندازه ی این ولتاژ هارو نوشته- مصرف کننده هم باید در مسیر درین قرار بگیره.وقتی شما گیت رو تحریک کردید مسیر جریان از درین به سورس ایجاد میشه و بسته به ولتاژ(توانی) که در درین قرار دادید بارتون میتونه جریان مورد نیازش رو از منبع بکشه
در جواب Vahid باید بگم که این ساده ترین مدار ممکن برای این قطعه هست. دقت کنید که ماسفت ها جریان مستقیم رو عبور میدن و اگر شما قصدتون کنترل جریان AC هست، باید از قطعه دیگری به اسم triac (ترایاک) استفاده کنید که اون میتونه براتون با بریدن موج سینوسی و کنترل فاز، مقدار جریان ac رو کنترل کنه. در دیمر ها که نور لامپ ها رو کم و زیاد می کنن، از این قطعه استفاده میشه. کارکردش کمی پیچیده تر از این مدار هست.
یک نکته هم که باید اضافه کنم این هست که امپدانس پایه Gate خیلی بالا هست و عملا جریانی نمی کشه (به جز در لحظه اول اتصال). پس شما به راحتی می تونید فقط با اعمال ولتاژ، یک موتور که جریان بالایی لازم داره رو کنترل کنید و در واقع عمل تقویت جریان در اینجا به این معنی هست که شما میتونید موتور رو وصل کنید به یک منبع دیگه که می تونه جریان زیادی بده و تا حد تحمل ترانزیستور میتونه ازش جریان رد بشه. پس شما می تونید با یک فرمان ضعیف (مثلا یک باتری کتابی)، فرمان روشن شدن یک موتور ۱۰ آمپر رو صادر کنید!
باسلام ودرود حضور مهندسین متخصصین وعلاقه مندان رشته الکترونیک «نماتک» میخواستم بدونم یک ماسفت قدرت n کانال مثلا برای تقویت جريان یک مصرف کننده چجوری در یک مدار ساده قرار میگیره؟؟ با تشکر
جناب مهندس از دید شما کاملا این مدار همانطور که فرمودین ساده ترین مداره اما برای من چون مبتدی هستم کمی گیج کننده هست اینجور که من متوجه شدم.ولتاژ ورودی dc پیک منفی به سورس ماسفت متصل میشه و پیک مثبت به موتور یا مصرف کننده داده میشه واز مصرف کننده به درین ماسفت آیا درست گفتم؟؟ البته دارم روی اینورتر مبدل dc به ac کار میکنم ببخشید مزاحمتون شدم
در جواب آقای افتخاری: کاملا درسته. اگر فرمان از میکروکنترلر میاد، معمولا یک مقاومت هم باهاش سری میکنن که پایه میکرو دچار مشکل نشه. همونطور که شما اشاره کردید، خازن در لحظه اول، تقریبا اتصال کوتاه است و این میتونه میکرو رو اذیت کنه.