سلام جناب مهندس
اگه این ترانس قبل از جایی که محل کار باشد نصب یا گذاشته شود هرنوع دست زدن ما به فاز یا نول(بعد از ترانس مربوطه) باعث برق گرفتگی نمیشود ؟
سلام دوست عزیز، کلا هم سیم پیچ ها (سلف و ترانس) و هم خازن ها انرژی رو ذخیره میکنن و باید قبل از دست زدن بهشون تخلیه بشن. اما معمولا ترانس های کوچکی که در مدارات سوییچینگ استفاده میشن، با خود مدار وقتی که خاموش میشه تخلیه میشن و خطری ندارن ولی همیشه باید احتیاط کرد.
سلام مهندس
متوجه منظور بنده نشدین در اوایل بسته تعمیرات و در مورد موارد خطر و احتیاط ان رو توضیح دادین که باعث ایمنی بیشتر کاربر خواهد شد ان منظورم هست.
سلام دوست عزیز، من تیتر سوال شما رو ندیدم و در متن سوال فکر کردم در مورد سلف و ترانس به صورت کلی سوال پرسیدید.
ترانس ایزولاسیون، در واقع ورودی فاز و نول میگیره و خروجی فاز و نول جدیدی به شما میده که از فاز و نول قبلی ایزوله شدن. بیاید یک نامگذاری کنیم. به فاز و نولی که وارد ترانس شدن بگیم فاز قدیم و نول قدیم و به فاز و نولی که از ترانس خارج شدن بگیم فاز جدید و نول جدید.
حالا اگر دست شما به فاز جدید برخورد کرد و پاتون هم روی زمین بدون عایق بود (نول قدیم)، دچار برق گرفتگی نمیشید چونکه زمین در واقع نول قدیم هست و نول قدیم در کنار فاز قدیم خطرناک هست و نه فاز جدید چون ایزوله هستن.
دقت کنید که دست زدن همزمان به فاز جدید و نول جدید همچنان بسیار خطرناک هست. پس میشه گفت که فاز قدیم و نول قدیم در کنار هم خطرناک هستن و فاز جدید و نول جدید در کنار هم. ولی کف زمین هم درواقع به نول قدیم وصل هست و در کنار فاز قدیم خطرناک هست. استفاده از ترانس این مورد رو برطرف میکنه.
در شکل زیر هم میتونید همین مورد رو ببینید. برقی که از نیروگاه میاد در واقع از زمین به عنوان نول استفاده میکنه و بنابراین دست زدن به فاز وقتی که کف پا روی زمین هست باعث میشه که جریان از فاز به سمت نول (زمین) از داخل بدن عبور کنه. ولی وقتی که ایزوله میشه، دیگه نول جدید به زمین وصل نیست و دست زدن به فاز جدید نمیتونه جریانی رو داخل بدن جاری کنه.
ولی من همچنان پیشنهاد میکنم که حتی هنگام استفاده از ترانس ایزولاسیون، همچنان کفش عایق بپوشید که عادت کنید به این مورد چون همیشه ترانس در دسترس نیست.
سلام مهندس
جواب تون بسیار عالی بود
پیرو جواب شما در شبکه برق کشور بترتیب 20/230 کیلوولت توسط نیروگاه و 230/63 کیلوولت توسط پست انتقال و بعد 63/20 کیلوولت در پست فوق توزیع و 20/400کیلوولت در ترانس های توزیع ، به نحوی سیم پیچ های ترانس سمت اولیه و ثانویه از هم جدا و به نحوی ایزوله هستند پس چرا دست زدن به فاز (جدید) در انتها (20/400کیلوولت) باعث برق گرفتگی میشه ؟
چوان کاهش و افزایش در شبکه مورد اشاره در اثر القای مغناطیسی بوده و سیم پیچ ها عملا ارتباطی با هم ندارند؟
ممنون میشم توضیح کافی بدین
چون در ترانسهای یادشده نیز سیم پیچ ها از نظر فیزیکی ارتباط الکتریکی با هم ندارند
سلام
دوست عزيز خوب دقت نکردین . ترانس ایزوله فقط تو مدارات فشار ضعیف برای جلوگيری از برق گرفتگیه و نسبت یک به یک داره . تو بعضی تابلو برق های راه انداز الکتروموتور معروف به mcc من این ترانس ها رو دیدم .
نکته مهم اینه که ثانویه اونها به زمین وصل نیست و فاز نمی تونه مسیر خودش رو از طریق زمین ( و بدن شما ) ببنده و فقط از طریق نول خودش ( به قول مهندس معین نول جدید) می تونه مسیر رو ببنده . تو ترانس های برق شهر مربوط به اداره برق نقطه ثانویه ترانس زمین میشه و از زمین ایزوله نیست. با حال همچنان باید احتیاط کرد.
سلام دوست عزیز، همونطور که یکی از دوستان هم اشاره کردن، در ترانس های موجود در شبکه برق، همیشه اتصال به زمین وجود داره. بنابراین دست زدن به فاز برق شهری که به پریزهای خانه بدون کفش عایق خطرناک هست.
ممنون از پاسخ تون