متشکرم استاد عزیز، این سوال رو توی یک مصاحبه از من پرسیده شد
سلام و عرض احترام و ممنون از سوال بجا و بسیار خوبتون.
اینگونه نیست که نشه از الکترودهای E7010 و E8010 برای جوشکاری پاس ریشه استفاده کرد. اما با توجه به استحکام بالاتر،احتمال ترک خوردن جوش در ریشه اتصال، کمی بالاتر میرود.
در ریشه اتصال، هدف ما رسیدن به نفوذ کافی (نه کم و نه زیاد) در عین اینست که با تمهیدات مختلف، اجازه ندهیم که ترک، در آن منطقه رخ دهد. یکی از این تمهیدات انتخاب الکترود مناسب است که در فرآیند الکترود دستی و جوشکاری بر روی فولادهای کربنی، الکترود E6010 یک انتخاب عالی است. به عنوان مثالی برای تمهیدات دیگر، به لزوم تناسب دقیق میزان آمپر و سرعت و تکنیک جوشکاری ریشه اتصال اشاره میکنم.
با سلام و خسته نباشید
چرا از الکترود ۶۰۱۰ برای پاس ریشه استفاده میکنیم؟
چرا از الکترود ۷۰۱۰ یا ۸۰۱۰ استفاده نمیشود؟
ضمن سلام و عرض ادب خدمت استاد گنجی و شما دوست عزیز
نکته ای در مورد سوال جالب شما و در تکمیل فرمایش مهندس گنجی به ذهن بنده رسید که گفتم شاید بد نباشه مطرح کنم.
همانطور که میدانید برای پاس ریشه هدف اصلی نفوذ گرفتن است که با الکترودهای سلولوزی Exx10 میشه نفوذ رو تضمین کرد و با الکترودهای قلیایی مثل Exx18 ممکنه نشه نفوذ خوب گرفت. از طرفی پوشش های قلیایی امکان این رو دارن که در اونها عناصر آلیاژی اضافه کنید و استحکام رو به این واسطه بالا ببرید.
مثلا استحکام الکترود E8018، به واسطه افزودن عناصر آلیاژی حاصل میشه نه کربن. بنابراین جوش E8018 با وجود استحکام بالاتر کربن زیاد نداره و ریزدانه و چقرمه است منتها مشکلش اینه که نفوذی نیست.
از طرفی در مورد الکترودهای نفوذی نمیشه خیلی عاصر آلیاژی رو به پوشش الکترود اضافه کرد و جهت بالا بردن استحکام مجبورید کربن مغزه فلزی الکترود رو بالا ببرید. بنابراین مثلا الکترودی مثل E8010 استحکام بالاترش ناشی از کربن بالاتره نه ریزدانهگی و عناصرآلیاژی. بنابرین جوش حاصل از این الکترود نسبت به الکترودی مثل E8018کربن بیشتری داره و لذا تردتره! حالا اگر پاس ریشه رو که توش سرعت سرمایش بیشتر هم هست با E8010 بخواید بزنید احتمال ترک خوردن خیلی بیشتر میشه. این هست که اصولا الکترودهای نففوذی بالاتر از 60 مثل همین E8010 کمتر استفاده میشن.
سلام خدمت استاد عزیزم
جناب مهندس گنجی
سوال اینکه چرا E6010 از ترک در پاس ریشه جلوگیری می کنه؟
سلام و خسته نباشید،
الکترود سلولزی E6010 الکترودی است که به دلیل خاصیت نفوذ خوب، در جوشکاری ریشه اتصالهای نفوذی در فولادهای کربنی به کار میرود. از این الکترود به عنوان یک الکترود جلوگیری کننده از ترک استفاده نمیشود. اما با توجه به خصوصیات مکانیکی، در مقایسه با الکترودهای سلولزی دارای استحکام بالاتر، خودبخود منجر به این نتیجه میشود. به این معنی که پاسخ بهتری نسبت به استفاده از الکترودهای E7010 یا E8010 برای جوشکاری ریشه اتصال جوشهای شیاری خواهد داد. برای توضیح بیشتر، به پرسش و پاسخی که توسط دوستان دیگر در این خصوص در همین فروم شده است، مراجعه فرمایید.