یک یادآوری در مورد گیت های منطقی: منطق های الکترونیک با 0 و 1 مشخص میشن که معمولا معادل ولتاژ 0 ولت یا زمین و ولتاژ VCC یا مثبت مدار هستن. یعنی منطق 0 میشه همون ولتاژ 0 و منطق 1 میشه ولتاژ مثبت مدار (۵ ولت، ۱۲ ولت، ۲۴ ولت و یا …) از اینجا به بعد فقط در مورد ۰ و ۱ صحبت میکنیم ولی بدونید که درواقع منظور ولتاژ های متناظر هرکدوم از منطق ها هست.
گیت های منطقی معمولا ۲ ورودی دارن و ۱ خروجی. جدولی که نشون میده به ازای چه ورودی هایی چه خروجی ای بوجود میاد رو بهش میگن جدول راستی یا truth table. گیت های yes و not هم وجود دارن که یک ورودی دارن و یک خروجی. yes هرچی ورودی بگیره همون رو میده بیرون که بهش buffer هم میگن. not هرچی بگیره برعکس میکنه. یعنی ۱ بدی ۰ میده و ۰ بدی ۱ میده. برای and به این صورت هست که خروجی همیشه ۰ هست مگر اینکه هر دو ورودی ۱ باشن. برای or به این صورت هست که همیشه خروجی ۱ هست مگر اینکه هر دو ورودی ۰ باشن. برای nand (که با این کار داریم الان) به این صورت هست که خروجی همیشه ۱ هست مگر اینکه هر دو ورودی ۱ باشن. در شکل زیر گیت های اصلی رو با جدول ورودی و خروجیشون آوردم براتون:
سلام استاد یه برده اتوماتیک پمپ هستش که پمپ یه سره روشنه واتومات نمیکنه .دوتا رید رله داره بررسی کردم سالم بودن با آهنربا قطع ووصل میشن خوده رله هم که برقه پمپ و قطع وصل میکنه سالمه برق بوبینش یه سره وصله و قطع نمیشه یه آی سی به اسم hef4093bp داره که با آی سی به شماره cd4093be عوض کردم وترانزیستوری که به رله فرمان وصل میده هم که c9014 بود با ترانزیستور s9014 عوض کردم ولی باز همینطوره بوبین رله قطع و وصل نمیشه یعنی پمپ اتومات نمیکنه دائم وصله نمیدونم دیگه چیکار کنم به نظرتون مشکل از چیه
پس اگر خروجی که به نظر میاد از پایه ۱۰ رفته به بیس ترانزیستور، ۱ هست (یعنی روشن هست) پس باید پایه های ۸ و ۹ هردو با هم ۱ نباشن. از روش عکسی که فرستادید به نظر میاد که پایه های ۸ و ۹ به هم وصل شدن پس با هم برابر هستن. هر دو ۱ هم که نیستن (اگر بودن ترانزیستور خاموش میشد) پس هردو ۰ هستن الان. پس الان شما باید دنبال کنید ببینید که پایه ۸ و ۹ که با هم به کجا وصل شدن؟
آی سی استفاده شده در برد یک پک چهار تایی از گیت nand هست. مثلا در شکل، ورودی A و B رو که به صورت ولتاژ بهش بدید، اونها رو and میکنه و بعد not میکنه و روی خروجی J جواب رو به صورت ولتاژ نشون میده. کدوم پایه به ترانزیستور رفته؟ اونی که به ترانزیستور رفته باید یکی از خروجی های باشه. یعنی یکی از پایه های J یا M یا L یا K. از عکسی که فرستادید به نظر میاد که به L وصل شده. پس حالا باید چک کنید ببینید F و E که میشن پایه های ۸ و ۹ از کجا دارن میان؟
سلام دوست عزیز، باید از انتها شروع کنید و به عقب برگردید تا مشکل پیدا بشه. اولین مرحله تست خود رله هست. ممکنه رله چسبونده باشه و کلا خاموش نشه. حتما تستش کنید. بعدش مدار تحریک رله هست که ترانزیستور هست. حتما اون رو چک کنید که سالم باشه و دیود هرزگرد رو هم چک کنید. بعد اگر همچنان همه چیز سالمه و بازم رله روشن هست، ببینید که کی داره ترانزیستور رو روشن میکنه. مثلا در ترانزیستور های npn، پایه بیس که تحریک بشه، ترانزیستور روشن میشه. ببینید این ولتاژ پایه بیس از کجا داره میاد؟ بعد اونجا رو چک کنید. نکته بعدی اینکه رله های رید رو چطوری تست کردید؟ صد در صد مطمئن هستید که سالم هستن؟ تغذیه دستگاه چی؟ مشکلی نداره؟
رله رو عوض کردم نچسبونده ولی چون خال زده بود عوض کردم بعد ترانزیستورم عوض کردم فرمان ترانزیستور از آیسی hef4093bp میاد که این آی سی هم عوض کردم رید رله هم آهنربا گرفتم با نزدیک شدن آهن ربا وصل وبا دور شدنش قطع میشه بعد تغذیه هم درسته چون دقیقا ۲۴ ولت برای بوبین رله میاد