ضمن تشکر از پاسخ دوستان، اگر شکل دیودهای تشکیل دهنده ترانزیستور های npn و pnp رو در نظر بگیرید، میبینید که یک دیود بین emitter و base وجود داره که در این دو مدل ترانزیستور جهتشون فرق داره. اگر این دیود در حالت بایاس مستقیم قرار بگیره، ترانزیستور شما روشن میشه.
در npn این دیود جهتش از base به emitter هست. پس برای اینکه روشن بشه، ولتاژ base باید 0.7 ولت بالاتر از ولتاژ emitter باشه. بنابراین جهت جریان برای روشن کردن این مدل ترانزیستور، از base به emitter هست.
در pnp اما این دیود جهتش از emitter به base هست و به همین دلیل باید ولتاژ emitter به اندازه ۰.۷ ولت بالاتر از بیس باشه تا روشن بشه و جریان از emitter به base جاری میشه.
در هردو حالت ولتاژ بین base و emitter همون ۰.۷ ولت خواهد بود (چون این ولتاژی هست که اون دیود رو روشن میکنه) ولی جهت این ولتاژ و جریان متفاوت هست.
اگر با این توضیحات هنوز احساس نمی کنید که کاملا درک کردید موضوع رو، همینجا به من اطلاع بدید که سعی کنم با رسم شکل این مطلب رو براتون توضیح بدم.
سلام مجدد. توضیحات شما رو خوندم و با کمال تعجب دیدم در عین اینکه حرف شما رو کاملا میفهمم اما بازم دلیل اینکه ترانزیستور pnp که در فیلم رسم کردین در ۵ ولت خاموش میشه رو نمیفهمم . کلی کلنجار رفتم ببینم تناقض از کجاست اونوقت متوجه اشتباه کوچکی در دیاگرام pnp شما در دقیقه ۹ فیلم شدم. مهندس یک نگاهی به دیاگرامتون بندازین: vcc رو در دیاگرام ۱۲ نوشتین اما در توضیحات کنارش ولتاژ Off رو ۵ نوشتین . چرا که وقتی vcc دوازده باشه اونوقت اگه اون ۵ ولتی که شما نوشتین رو به بیس بدیم بازم اختلافشون صفر نمیشه و ترانزیستور خاموش نمیشه. باید یا vcc رو ۵ میدادین یا ولتاژ قطع رو ۱۲ میدادین. من اصلا متوجه نبودم که این یک اشتباه چاپی است و فکر میکردم خودم جایی از مطلب رو متوجه نشدم.
امیدوارم برای بقیه دانشجوها چنین سوءتفاهمی پیش نیاد و خیلی سریع متوجه اون اشتباه چاپی بشن. یک اشتباه چاپی باعث شد یک روز درگیر یادگیری مطلبی به این سادگی بشم.
سلام مهندس فیلمو نگاه کردم و هیچ اشاره ای نشده فکر کنم باید اصلاحیه بزنید
سلام دوست عزیز، اول خوشحالم که مشکلتون برطرف شده و دوم عذرخواهی می کنم که یک اشتباه در عکس شما رو به زحمت انداخته. من این اشتباه رو خاطرم هست و تقریبا مطمئن هستم که در ویدیو این رو میگم که این نوشته اشتباه هست. شاید در تدوین این قسمت به هر دلیلی حذف شده. ولی اگر ممکن هست یکبار دیگه کل اون قسمت رو با دقت ببینید و اگر مطمئن هستید که من هیچ اشاره ای به اشتباه بودن این ولتاژ نمی کنم، همین جا اطلاع بدید که در اصلاحیه ها اضافه کنیم این مورد رو. با تشکر.
سلام دوست عزیز. این 0.7 ولت که میگی مربوط میشه به اختلاف پتانسیل بین base و emitter. یعنی باید توی هر ترانزیستور BJT یک اختلاف پتانسیلی رو که عمدتا هم حدود 0.7 ولت هست بین baseو emitter باشه تا مسیر جریان کلکتور امیتر وصل بشه. باید پتانسیل base 0.7ولت کمتر از emitter باشه توی ترانزیستور pnp. پس با دادن 0 ولت به بیس و ی ولتاژ بالاتری مثل 5 ولت به امیتر ترانزیستور روشن میشه.
ممنون از شما، اصلاحیه به دوستان نماتک اعلام شد.
سلام مهندس. وقت تون بخیر.
مهندس در مورد بایاس ترانزیستور pnp در BEE-Part 1 توی S01E08 تقریبا در دقایق ۹ فیلم میگین با صفر ولت ترانزیستور روشنه اما در دقایق ۲۷ فیلم میگین در صفر ولت ترانزیستور خاموشه و برای روشن شدن به ۰/۷ ولت نیاز داره.
من گیج شدم. بالاخره ترانزیستور PNP با صفر ولت روشنه یا خاموش؟
ممنون.